Fibromassage

Massage bij fibromyalgie (ook toepasbaar bij reuma of CVS )

 

Bij  fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor. Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in weefsel en spieren.

De symptomen zijn:

 • Aanhoudende en overdreven spanning van de spiermembraan, dit geeft pijn klachten in spieren, drukpijnlijke punten(tenderpoints) , pijn rond gewrichten en spier/pees aanhechtingen. Deze pijn blijft, terwijl er geen beschadigingen of vergroeiingen zijn.
 • Stijfheid die veroorzaakt kan worden door weersomstandigheden (kou of hoge vochtigheid) en door inactiviteit.
 • Verstoord slaappatroon(niet in de diepe slaap geraken) waardoor weer neerslachtigheid en vermoeidheid ontstaan.
 • Hoofdpijn.
 • Traag metabolisme.
 • Huiduitslag, eczeem, droge huid.
 • Restless legs
 • en nog veel meer 

Vaak krijgen mensen met fibromyalgie te horen dat hun situatie uitzichtloos is. Fibromyalgie wordt naar alle waarschijnlijkheid mede veroorzaakt door een disbalans in de hormoonhuishouding. Fibromyalgie patiënten maken voortdurend adrenaline aan, wat de disbalans veroorzaakt tussen de stresshormonen, de ontspanningshormonen en de groeihormonen. Fibromyalgie is een chronische aandoening. Dat betekent dat ik als masseur je niet van je aandoening af kan helpen. Massage speciaal voor fibromyalgie kan wel een belangrijke bijdrage leveren in het creëren van een betere balans tussen die hormonen. Het kan daardoor de pijn verminderen, het zelf herstellend vermogen stimuleren van het lichaam en het bevorderen van de slaap. 

Daarom geef ik 3 verschillende massages bij fibromyalgie die nooit langer dan 45 /60min duren:

 1. Massage ter verbetering van de pijnklachten .
 2. Massage voor de slaapbevordering/totale ontspanning.
 3. Massage voor de hoofdpijn.

Fibromyalgie is zeer complex en is voor iedereen die het heeft anders en met andere symptomen, daarom is het belangrijk om een goed plan samen op te stellen. We kijken dan samen naar de verschillende symptomen en welke tenderpoints er aanwezig zijn.

In het begin en zeker de eerste 3 weken is het belangrijk om iedere week een massage te doen, daarna kan het dan als onderhoud 1 of 2 x per maand gedaan worden. 

Ook zal ik een speciaal samengestelde olie tijdens de massage gebruiken.

  

Voor vaste klanten die om de 2 weken terugkomen (of vaker), omdat ze dit nodig hebben gelden speciale tarieven. Wil je meer informatie of een afspraak maken neem dan contact met me op.